Av Andreas Engström
En studie i demokrati genom vilken man får viss inblick i ett samhälles tvärsnitt. Så skulle man kunna beskriva erfarenheten av att arbeta i en vallokal under valdagen. Tillsammans med Anna och Annika arbetade jag i en vallokal i ett Stockholmsdistrikt (inte det jag röstade i). Vi började på fredag eftermiddag med att ställa iordning klassrummen för de olika distrikten. Det tog ett par timmar. Söndagen började vi kl 7 på morgonen med att ställa iordning resten inför vallokalens öppnande kl 8.
Anna som är arbetsledaren var först på plats och flaggan var hissad när jag själv dök ett par minuter efter 7. Skyltar sattes upp, röstsedlar lades ut och därefter turades vi om att stå vid informationen vid entrén samt se till valsedlarna låg i ordning och fylla på när de behövdes. Samtidigt som det rörde sig om monotona uppgifter, där den vanligaste var att visa folk vilket av distrikten de skulle rösta vid, var det en händelserik och intressant dag där något slags genomsnitt av medborgare möts. Det kändes som man var en viktig länk i en demokratins manifestation. Men ibland kändes det både olustigt och oroväckande.
7.03. Anna och Annika är på plats när jag kommer med andan i halsen. Min uppgift blir till att börja med att kila upp entrédörrarna samt hänga upp plakaten utanför skolbyggnaden som visar att här är vallokalen. Hittar dock inga snören.
7.32. Nu kommer rösträknarna.
7.34. Valmyndigheten förser vallokalerna med de respektive partiernas blanka röstsedlar. Sedlarna med kandidaterna listade ska partierna komma med själva. Sossarna dyker upp först, tätt följd av två från SD. Sedlarna ska ligga i en viss ordning men SD:arna gör litet som de vill och dessutom pular de ner så tjocka buntar att de skymmer andra partiers sedlar.
8.00. Vilka är de – de aktiva i SD, Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige? En proper yngre man från Medborgerlig samling kommer med röstsedlar som han får placera i ett separat ställ för mindre partier ställ. Piratpartiet finns redan där.
8.02. AfS lämnar sina röstsedlar. ”Vi kommer tillbaka varje timma för att se att allt går rätt till.”
8.22. Hjälper en äldre dam med handikapphissen.
8.48. Pratar litet med de tre valobservatörerna. Observatörer är på plats under dagen i samtliga av Stockholms vallokaler. Nu ska de vidare till nästa vallokal.
8.58. Man i 70-årsålder i gräll SD-tröja. Han byter om till full mundering och ställer sig utanför och delar ut röstsedlar. Jag har mest stått vid informationen men Annika berättar att de som röstar på SD, och de verkar vara många, gärna visar upp sina valsedlar.
9.12. Pratar litet med den kända politikern som delar ut valsedlar för ett borgerligt parti. Som vallokalsarbetare har vi till uppgift att se till att valsedlarna står rätt. Hen berättar att hen och andra som delar ut valsedlar från andra partier också brukar hjälpas åt att kolla valsedlarna då både representanter från vissa partier samt dess sympatisörer ofta täcker över de andra partiernas röstsedlar med sitt partis.
9.32. Min syster med son kommer för att rösta. Vi står och snackar litet tillsamman med Anna och Annika. Syrran har också hjärtat på rätt sida.
10.15. Tar paus och sätter mig i skoland massagestol.
12.22. Anna berättar att en man, i 30-årsåldern, lång, smal, jeans, gympadojjor, munkjacka, kommit in och frågat var man lämnar röstsedlar. Antingen kan du placera dem själv i ställen eller ge dem till mig, sa hon. ”Vilket parti kommer du ifrån?” – ”Nordiska Motståndsrörelsen.”
13.15. De röstande kommer liksom stötvis. Ibland är det lugnt något tiotal minuter, sen kommer massor. Nu är det till och med en liten köbildning vid handikapphissen.
13.30. Pratar med skoland biträdande rektor som idag arbetar som rösträknare. Hen berättar att vid tidigare val då hen varit vid en skola i Söderort så röstade en inte oansenlig del av de med invandrarbakgrund på Sd. Det handlar om hur många till exempel assyrier eller kristna från Mellanöstern tycker illa om muslimer. Hen berättar också intressant om hur en hel del andra eller tredje generationens chilenare som kom till Sverige på 70-talet, som i väldigt stor utsträckning röstar S, röstar Sd.
14.00. Det är nog en tuff dag för hemtjänst och färdtjänst. En kvinna som röstat ska bli hämtad kl 14.00. Anna hjälper henne ut till ingången och ser till att hon får en stol att sitta på. Men de dröjer fram till 14.45 och Anna ser till att hon får något att dricka och kollar upp henne med jämna mellanrum.
15.48. Jag noterar för kanske fjärde gången en man i 30-årsålder, kraftigt byggd, sportig utan att vara gympumpad – typ hockey- eller basebollspelare – med Ralph Lauren-piké, litet amerikansk sådär, ser ut som en fotbollshuligan. Med registrerande blick glider han runt, stannar upp vid vart och ett av de fyra ställen med valsedlar, går vidare. AfS:s utsände? Eller Sverigedemokraterna?
16.01. En medelålders man med vissa problem att ta sig uppför entrétrappan tar fram en kamera och riktar den mot mig och Annika där vi står vid informationen. Vi vänder oss bort. Han har ju rätt att fota, men jag frågar ändå varför han fotar oss. ”Ja, det är ju en bra fråga.”
16.17. En kvinna undrar om hon kan rösta här trots att hennes vallokal är i Vasastan. Det går ju inte. Antingen får hon åka dit eller bege sig till närmsta lokal för sena ”förtidsröster”. Det är rätt många som gått till fel lokal.
16.42. Jag går en runda för att kolla valsedlarna. Mannen med kameran är kvar och står nu mitt framför ställen och fotar när folk plockar åt sig röstsedlarna. Jag säger till honom att han allt får ta och fråga om lov om det är ok att fota de röstande. Nu är han trevligare: ”Ja, det har du rätt i. Jag ska tänka på det.” Men han låter samtidigt lätt ironisk kombinerat med en ton som jag inbillar mig kommer från någon som inte är van vid att över huvud taget prata med folk.
17.05. En ung kvinna som kommer med sitt barn berättar att att hon nyss gjorde en valkompass och fick ett annat resultat än tidigare. Nu var Miljöpartiet i topp och tidigare var det Vänstern, som hon också hade tänkt rösta på. Nu får det bli MP istället.
17.25. Det är väldigt många som förtidsröstat som vill ändra sin röst. Inga problem. Vet man bara vilket distrikt man tillhör är det bara att gå ditt, visa upp id och så byts det gamla kuvertet ut mot det nya. Distriktet framgår av röstkortet men det är det ingen som har med sig. Då får man ringa ett nummer till valmyndigheten och uppge personnummer. Ibland är det vi som hjälper till med att ringa. Det vore intressant att se statistik på hur rösterna bland dessa ändrade förtidsröster strömmat.
17.55. Paus. Känner mig inte hungrig men äter ändå buffé på vegetarisk restaurang. Då kommer hungern och jag tar två omgångar.
18.40. Det börjar strömma in litet siffror. Eftersom vi inte har tv utan får förlita oss på sociala medier eller vänner så det mesta är obekräftat. Vi blir dock litet chockade när vi upprepade gånger hör hur S skulle ligga på 22 procent och SD på något liknande.
18.55. Kollar valsedlarna. Det är ju inte många som plockar bland småpartierna i det tredje stället. Intressant att notera är att en övervägande del av dessa är nyfascistiska och rasistiska partier. Förutom de redan nämnda finns Piratpartiet, Initiativet (som är ett alternativt miljöparti), Basinkomstpartiet samt något ytterligare.
19.15. Siffrorna börjar justeras litet. Dessa bygger på vallokalsundersökningar. Att de först visade så högt för SD kopplar vi till vår egen erfarenhet under dagen. Vi undrade verkligen vad som höll på att hända när SD:s röstsedlar var de som snabbast minskade och hur folk gick och visade så tydligt vilket parti de skulle rösta på – vilket var SD. Kanske är det så att många av SD:s sympatisörer var tidigt ute för att manifestera och att detta satte prägel på de första vallokalsundersökningarna?
20.00. En kvinna som röstat väntar på sin son. Han skulle komma in från Skärgården och är nu vid Mariatorget. Vallokalen stänger kl 20.00. Men det är inte på sekunden. Ser vi någon på ingående så har vi rätt att släppa in denne. Vi samt sossen och vänsterpartisten som är kvar av dem som delade ut valsedlar engagerar oss för att se om det kommer någon. Riktigt spännande! Till slut dyker han upp, springande med andan i halsen och både han, troligen förstagångsväljare, och mamman är glada för att han fixade det.
20.15. Nu är det bara vi valarbetare kvar. Efter att stängt dörrarna men utan att låsa dem – vem som vill har rätt att komma och se på när rösterna räknas – börjar vi ställa i ordning; ta bort röstbåsen och annat som ska tillbaka till valmyndigheten, slänger skräp och överblivna röstsedlar. En stannar dock kvar vid entrén ifall någon skulle komma, vilket det inte gör. Tempot sjunker, vi tar litet mer kaffe och sitter och snackar.
22.30. Första distriktet har räknat klart. Vi sätter igång med att ställa iordning bänkar och stolar i klassrummet.
23.30. Övriga tre distrikt blir klara vartefter. Vi ställer iordning klassrummen, plockar vidare.
00.05. Anna är tröttast och får åka hem.
00.46. Jag och Annika låser skolan, larmar på. Jag cyklar hem genom den ljumna och folktomma staden.